Muista hengittää

Olen aina ollut kova suorittaja. Nautin siitä, kun asiat tapahtuvat, tehtävälistani rivit lyhenevät ja näen työni tuloksen – olipa kyse sitten leipätyöstä tai vaikka kotitöistä. Nyky-yhteiskunnassa suorittaminen vaikuttaakin olevan normaali olotila, nautit siitä tai et. Tehtäväsi on suorittaa päivän aikana x määrä asioita, ja tietenkin mitä nopeammin sen parempi. Oravanpyörämme tuntuu rullaavan vuosi vuodelta aina vain nopeammalla tahdilla.

Kaikki tarvitsevat kuitenkin vastapainoa kiireelle ja stressille pysyäkseen pyörän tahdissa – jopa kaltaiseni suorittamisesta nauttijat. Yhdelle vastapainoa voi olla leffassa käynti, toiselle salitreeni, kolmas nollautuu kuoroharjoituksissa. Yksi keino on mielestäni ylitse muiden, sillä siihen et tarvitse mitään, ja sitä voit tehdä missä ja milloin vain. Nimittäin hengittää.

Aloitettuani joogan olen ymmärtänyt oikeanlaisen hengityksen tärkeyden. Kehon ja mielen hallinnasta koostuvaan joogaan kuuluu erilaisia asentoharjoituksia ja meditaatiota. Joogan ydin on kuitenkin nimenomaan hengityksessä. Tietoisen hengityksen avulla hapensaanti paranee ja keho puhdistautuu. Etenkin stressaantuneina hengitämme pinnallisesti, jolloin keho happamoituu, ja sen myötä elimemme ylikuormittuvat.

Oikeanlaisella hengityksellä on yllättävän paljon terveysvaikutuksia. Riittävä hapensaanti esimerkiksi vähentää ärtymystä ja hermostuneisuutta ja kohentaa mielialaa. Kun keskittyy hengittämään rauhallisesti ja syvään, keho rentoutuu ja mieli selkenee. Kipua tuntiessa hengitystä taas usein pidättelee, mutta jos antaa sen virrata vapaasti, kipu saattaa menettää voimaansa. Oikeanlainen hengitys parantaa myös vastustuskykyä, ryhtiä ja ruoansulatusta sekä vahvistaa keuhkoja ja sydäntä.

Tässä yksinkertainen harjoitus, jota voit kokeilla vaikka heti.

Hengitä harjoituksen ajan vain nenän kautta.

1. Istu mukavasti selkä suorana ja hartiat rentoina.
2. Sulje silmät ja keskity hengitykseen.
3. Hengitä syvään sisään, niin että keuhkot täyttyvät ilmasta.
4. Pidätä hengitystä hetki.
5. Hengitä ulos.
6. Toista muutaman kerran.