Elämä alkaa mukavuusalueen ulkopuolelta, sydämen­tykytyksien saattelemana

Olet varmasti jossain vaiheessa elämääsi ollut jonkin uuden tilanteen edessä: sydän hakkaa, hermot eivät meinaa pysyä kurissa ja haluaisit vain paeta turvallisemmille vesille, takaisin omalle mukavuusalueellesi. Minulle sosiaaliset tilanteet, varsinkin uusien ihmisten kanssa kommunikointi, ovat aina olleet kaikista vaikeimpia, pulssia nostattavia tilanteita. Nuorempana en esimerkiksi uskaltanut kertoa lääkärille mihin minua sattui tai kenkäkaupan myyjälle, että hänen tuomansa kengät olivat aivan liian pienet.

Olen tietoisesti haastanut itseäni asian tiimoilta jo vuosien ajan, koska olen halunnut kehittää itseäni. Nuoruuden ujous on saanut väistyä, kun olen pakottanut itseni sosiaalisiin tilanteisiin pelosta, jännityksestä ja sydämentykytyksistä huolimatta. Ajan saatossa näistä sosiaalisista tilanteista on tullut vähitellen helpompia sietää, joten olen laajentanut itseni haastamista myös muihin asioihin ja tilanteisiin, jotka saavat sydämeni pamppailemaan.

Olen sukeltanut Isolla valliriutalla, vaikka pelkään aavoja vesimassoja ja kaikkea vedessä liikkuvaa; olen pidellyt boaa olkapäilläni, vaikka pelkään käärmeitä; olen vieraillut lähes 30:ssa maassa, joissain jopa useamman kerran, vaikka pelkään lentämistä. Kaikissa näissä tilanteissa, juuri sillä hetkellä, kun tuntuu ettei yksinkertaisesti pysty jatkamaan ja sydän meinaa räjähtää, olen kyseenalaistanut oman päätökseni: miksi pitää taas olla näin yllytyshullu? Sydämenlyöntien tasaannuttua olen kuitenkin kerta toisensa jälkeen löytänyt suurimman hymyn kasvoiltani ja tuntenut elämän aukeavan edessäni aivan uudella tavalla.

Oma mukavuusalue on tarpeellinen ja tärkeä olla olemassa – on rauhoittavaa tuntea olonsa turvalliseksi ja välillä vain olla. Nykypäivän hektisessä maailmanmenossa oma keidas on tavoittelemisen arvoinen asia. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että voit laajentaa oman keitaasi rajoja ja tuntea olosi mukavaksi useammin? Kuten urheilusuorituksissakin, mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmin sydämesi kestää rasitusta. Kun hyppäät oman mukavuusalueesi ulkopuolelle säännöllisesti ja annat sydämesi lyödä jännityksestä, kasvatat omaa sietokykyäsi ja pian ikävätkin asiat tuntuvat ihan mukavilta.

Kannustankin sinua olemaan oman elämäsi ”yes-man” ja tarttumaan rohkeasti uusiin haasteisiin. Muista kuitenkin, että haasteiden ei tarvitse aina olla suuria ja mahdottomia – pienilläkin asioilla pääsee upeasti alkuun ja mukavuusalueen ulkopuolelle.

Minun seuraava tavoitteeni on käydä yksin elokuvissa.