Àpropos Tyrvään Portteri – kulttuurihistori­allinen olut syntyy uudelleen

1900-luvun vaihteen verraton imuneste Tyrvään Portteri syntyy uudelleen Markkinointiviestintätoimisto Propagandan, Tyrvään Prykin, Pyynikin Käsityöläispanimon ja Sastamalan Citymarketin yhteisponnistuksena. Yli sata vuotta sitten markkinoilta poistunut olut palaa 2000-luvulle päivitettynä. Tänään julkistetaan portterin etiketti ja olut on saatavana juhannukseen mennessä.

Positiivisella asenteella puolessa vuodessa unelmasta olueksi

Tyrvään Portterin tarina käynnistyi uudelleen Markkinointiviestintätoimisto Propagandassa. Sastamalassa asuvat pääsuunnittelija Kari Jokinen sekä projekti-ja kehityspäällikkö Elina ”Elli” Tiainen olivat tahoillaan perehtyneet kotiseutunsa maineikkaan juoman vaiheisiin.

Joulukuussa 2017 Facebookin Wanhaa Tyrwäätä -ryhmässä julkaistun päivityksen luettuaan kollegat ryhtyivät ideoimaan, miten Tyrvään Portterista taas pääsisi nautiskelemaan. Samaa oli pohtinut myös tuotemerkin omistaja, Tyrvään Prykin kustantaja-kirjantekijä Marko Vesterbacka.

– Tämä oli harvinainen tilaisuus valjastaa asiakastöissä kertyneet taidot ja verkostot kulttuurihistoriallisen tavoitteen toteuttamiseen, Tiainen iloitsee. – Tyrvään Portterista oli jäljellä pullo ja puulaatikko museossa, teksti Eino Leinon kirjoittamassa kirjeessä ja aikalaisten muistot. Ja pian sitä pääsee taas maistamaan!

Sekä etiketti että itse portteri ovat tribuutteja alkuperäiselle. Etiketissä poseeraa Tyrvään vaakunan kultapukki.

– Tyrvään Portterin eloon herättäminen oli mielestäni kulttuuriteko, joka piti tehdä, toteaa portterin visuaalisesta ilmeestä vastaava Jokinen. – Suomalainen olutkulttuuri voi hyvin, ja Tyrvään Portteri on linkki nykypäivästä oluen historiaan.

Tyrvään Oluttehtaan vaiheita tutkineen Vesterbackan mukaan Tyrvään Portteri on todellinen helmi.

– Elli ja Kari vakuuttivat minut siitä, että aika portterin paluulle on nyt, Vesterbacka kertoo. – Ja kun näin oivallista tarinaa pääsee jatkamaan, se pitää tehdä kunnolla ja isosti.

Tuhdin ruokaisa portteri täydentää jälkiruoan

Tyrvään Portterin reseptin on kehittänyt aikalaisten kuvausten perusteella Pyynikin Käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere. Portteriin käytetään viittä eri mallasta.

– Tyrvään Portterista tulee suklainen ja paahteinen. Todennäköisesti se ei ole yhtä tumma kuin alkuperäinen. Maku on päivitetty 2000-luvun makumaailmaan, Pere kuvailee.

Tyrvään Portteria tulee myyntiin Sastamalan Citymarketin lisäksi ympäri Suomen.