Tulevan vuoden navigointia

Uuden vuoden pyörähdettyä käyntiin on otollinen aika pohtia maailman vellomista ja tulevaa. Mitä kaikkea edessä taas onkaan? Kun sivuuttaa maailman suurimmat myllerrykset ja keskittyy oman työpöydän kokoiselle alueelle, voi yrittää samaistua kuluttajan, tuon mystisen ameban saappaisiin.

VTT:n kuluttajatrendikatsaus ennustaa tulevalle vuodelle maltillisia pohjavirtauksia: turvavälit ja kontaktittomuus kasvattavat edelleen oman tilan tarvetta, etä- ja toimistotyön yhä notkeampi yhdistelmä muuttaa arkeamme, terveyteen sijoittaminen on aina tärkeämpää, verkkokaupan ja myymälöiden roolijako kirkastuu sekä vastuullisuuden teemat kuluttamisessa kasvavat. Näissä virtauksissa luoviessa luovan suunnittelijan paikka on tähystystornissa, bongaamassa niin aarresaaret kuin jäävuoretkin.

Kaipuu aavalle ulapalle

Olemme oppineet varomaan kanssaihmisiä ihan uudella tavalla pandemian aikana. Tämä epävarmuus on kasvattanut ennestään suomalaisten oman tilan tarvetta, mikä näkyy kuumentuneena mökki- ja autokauppana sekä kaipuuna luonnonhelmaan.

 

Omaan tilaan liittyvien trendien voi ennakoida jatkuvan, koska elämäntavalliset muutokset on koettu mielekkäiksi, niihin liittyy isoja investointeja ja etäisyyksien pitäminen on ehkäissyt koronan lisäksi muita tartuntatauteja. VTT:n kuluttajatrendikatsaus

 

Lomaruuhkat ovat siis siirtyneet luonnonpuistoihin, joissa turvavälejä voi pitää niin kauan kuin välttää nuotiopaikkoja ja kantaa omaa majoitetta mukanaan. Aina voi toisaalta pysyä kotona ja bingettää seuraavan hittisarjan. Näiden myötä myös visuaalinen tajumme muuttuu: luonnon estetiikka ja rauhallisuuden tunne vetoavat mainoskampanjoissa, typografiaan ilmestyy Killing Eve -viittauksia ja yhtäkkiä neliö ei ole vain neliö, vaan symboli eteläkorealaisten väliinputoajien taloudellisesta ahdingosta.

Joko ensi vuonna alkaa se Uusi normaali?

Tulevaisuudessa seilaamme hybridielämäntapaan, jossa työskentelemme välillä toimistolla ja välillä kotona, omien aikataulujemme ja mieltymystemme rytmittäminä. Pukeudumme rennommin, asumme väljemmin ja syömme välipaloja aterioiden sijaan.

Muistelemme haikaillen yksinkertaisempaa elämää, mutta olemme jo innokkaita siirtymään eteenpäin: nostalgian sijaan kuluttajan huomion vie ennemmin tulevaisuuteen katsova brändi, joka tarjoaa ratkaisuja arkeen. Brändeiltä odotamme myös yhä yksilöllisemmäksi räätälöityä palvelua ja viestintää. Tämä räätälöinti tehdään keskittymällä kuluttajan ongelmiin ja haasteisiin yleistävien demografioiden sijaan. Lopputuloksena on huolella muotoiltu asiakaskokemus, joka sitouttaa ja palkitsee.

Digiloikka lankulta

Korona on pakottanut meidät omaksumaan uusia, sähköisiä tapoja hoitaa arkisia asioitamme. Verkkokaupan hengettömyyteen puutuneet kuluttajat kaipaavat nyt merkityksellisiä kohtaamisia brändien kanssa. Ostamiselta halutaan elämyksellisyyttä ja kasvollisuutta, mikä VTT:n mukaan kirkastaa verkkokaupan ja kivijalkakaupan roolijakoa.

Myös somessa brändilähettiläiden ja somevaikuttajien merkitys korostuu. Kuluttaja haluaa nähdä ostamansa tuotteen vaikuttajan maailmassa, tuote-esittelyitä ja unboxingia. Verkkokaupassa taas tarinallisuus ja liikkuvan kuvan merkitys korostuu ennestään. Tämä vaatii meiltä luovilta suunnittelijoilta yhä enemmän ajoituksen ja rytmin ymmärrystä.

Kriisien ristiaallokko

Pandemian, ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutuksien konkretisoituessa, kulutustottumuksemme ovat uuden äärellä.

Korona-ajan jälkeistä iloista 20-lukua on vaikea ennakoida, koska kuluttajan hedonismin rinnalla on huoli ympäristön tilasta. VTT:n kuluttajatrendikatsaus

Kysyttäessä kuluttajat sanovat haluavansa ympäristöystävällisempiä ratkaisuja, mutta ostoskorissa se ei aina näy. Esimerkiksi lihan myynti kasvaa edelleen. Kuitenkaan brändeillä ei ole varaa jättää huomiotta kuluttajien tunteisiin ja arvoihin pohjautuvia valintoja, vaan näyttäytyä ennemmin aktiivisena toimijana ja tulevaisuuden haasteiden ratkaisijana. Brändien vakaus luo kuluttajille luottamusta ja ystävällisyys liennyttää stressiä. Siispä logojen muotokieli pyöristyy, värit kirkastuvat, hymy ja muut iloiset symbolit näkyvät liikemerkeissä. Myös pakkausmateriaalit muuttuvat kierrätettävämmiksi painovärejä myöten, vai miltä kuulostaa maatuva foliointi?

Eikä kuluttajaa enää hämätä vastuullisuuspesulla. Brändien täytyy aidosti löytää merkityksensä, syyn MIKSI ne ovat olemassa. Olemassaolon syystä kumpuava intohimo rakentaa luottamusta kuluttajaan, joka haluaa sijoittaa johonkin todelliseen ja kunnolliseen kiinakrääsän sijaan. Samalla hän ostaa intohimoisen brändin tarinan ja maailman. Jotain enemmän, kuin oma rasvatyyni karanteeniarki.

 

Kirjoittaja on Trustin luova johtaja.