Näin kirjoitat hyvän reseptin

Tärkeintä reseptissä on idea. Sitten tulevat kuva ja reseptinimi, sillä ne myyvät idean (tai hyvä säkä somessa). Loppu on käsityötä: testaamista ja tekstin selkeytystä.

1. Tsekkaa ainekset

Käyttäjäystävällisintä on luetella ainekset siinä järjestyksessä, jossa niitä tarvitaan. Vertaa raaka-ainelista ja valmistusohje, jotta mikään aines ei jää pöydälle.

Tarvitseeko reseptisi ohjeistusta viimeistelyyn tai työvälineisiin? Jos katkarapugumbon kera tarjotaan riisiä, sanotaanko se vasta valmistusohjeen lopussa?

2. Tarvitaanko kaikkia?

Raaka-aineisiin on syytä listata vain ne, joita tarvitaan oikean maun, ulkonäön ja rakenteen luomiseen. Pitkä lista karsii kiinnostuneita. Tarjoa harvinaisille aineksille vaihtoehtoja ja suosi määriä, joita kaupasta saa ostettua järkevästi, ilman hävikkiä.

3. Kirjoita kuin teinille

Lukijaksi kannattaa ajatella ihminen, jonka yleisin reaktio on JOOJOO. Harva lukee reseptiä alusta loppuun ennen kuin aloittaa – ja huomaa, että häränrinnan olisi pitänyt maustua yön yli. Kerro tärkeät asiat niin, että näkyy. Vaikka johdannolla tai väliotsikoilla.

Hyvä resepti ennakoi miinat, sillä kirjoittajalle kaikki on selvää mutta lukijalle ei. Käytetäänkö kylmää vai kuumaa kahvia? Minkä kokoiseksi munakoiso leikataan? Tarvitaanko mateen keitinlientä myöhemmin?

4. Mittaa tarkasti mutta helposti

Ammattilaisresepteissä ainekset punnitaan, mutta harva kotikokki haluaa miettiä, paljonko 60 g vettä on deseinä. Silkkaa kiusantekoa on myös ”1 dl voita sulatettuna”.

Mittailmauksilla vaikutat työn sujuvuuden lisäksi jopa lopputulokseen. Kokeile vaikka: 1 dl mantelia rouhittuna on eri asia kuin 1 dl rouhittua mantelia.

Jos ainesta tarvitaan yksi purkki, kerro grammatkin – sitä turkkilaista jogurttia on monta pakkauskokoa. Entä tarvitseeko ”iso myskikurpitsa” grammoja? Kerro sekin, montako annosta ohjeesta tulee ja minkä kokoinen vuoka tarvitaan.

5. Kieli kuntoon

Resepti saa olla mieluummin napakka kuin pitkä. Kääntäjät sen tietävät: ”kuumenna vesi kiehumapisteeseen” on mahdollista sanoa yhdellä sanalla – kiehauta.

Lyhyydelle ei silti kannata uhrata kaikkea. ”Sekoita, kunnes viini on imeytynyt” kertoo pelkkää minuuttimäärää enemmän.

Reseptiikan kieli on tiheää eikä kielikukkasilta vältytä. Omaa tekstiään on silti hyvä lukea Pertti ”Fingerpori” Jarlan silmin. Nuijitko porsaankyljykset leikkuulaudalla?

  • Eräs resepti taas neuvoi: ”soseuta sauva sekoittimella”. Eihän tässä kaunokirjallisuutta olla tekemässä, mutta tässä muutama työkalu:
  • Kielikello-lehden lista ruoka-alan vierassanoista
  • Jaakko Raholan Syötäviä sanoja
  • Suomenkielisistä kirjoista Kaarina Turtian Gastronomian sanakirja
    Ja ne yhdyssanat: Yhteen vai erikseen?

Lopuksi: a’ la carte vai ala carte?

Ei kumpikaan. Se on à la carte. Aksentti on viittä vaille, ei viittä yli.