Tämän kolumnin otsikko piti olla: ”Markkinointiympäristö ja siihen liittyviä ongelmia, ja niihin valikoituja ratkaisuja markkinoinnin suunnittelijan näkökulmasta.” Saadakseni lisää klikkejä nimesin sen kuitenkin uudelleen. Tämä oppi iskostui päähäni, kun hiljattain olin kuuntelemassa mediatalossa, kuinka vetävä otsikko tehdään. Lisäbonuksena aion venyttää moniselitteisen otsikon purkua viimeiseen kappaleeseen asti. Pysykää siis mukana. Nyt suoraan asiaan.
Kuinka asiakaskeskeisyys voi olla ongelma? Ei se itsessään olekaan. Mainos- ja viestintätoimisto Propagandan arvoista löytyy naseva ”asiakas ensin”. Mainostoimiston arvona tämä kuvaa hyvin palveluideologiaamme, mutta markkinoinnin suunnittelussa haluan laajentaa aiheesta.
Ratkaisu:
Markkinoinnin suunnittelussa haluaisin ottaa käyttöön uuden lauseen. Se kuuluu näin: ”Asiakkaan asiakas ensin”. Itsestäänselvyys? Kokemukseni perusteella ei siltä näytä. Yrityksiä positioidaan sen kilpailijoihin nähden, SWOT -analyysissä keskitytään yrityksen ominaisuuksiin, ei sen asiakkaisiin. Ydinasiakas jää liian usein määrittelemättä tai se tehdään puolivillaisesti. Markkinoinnin suunnittelijan täytyykin olla kameleontti, joka ei pysy omalla mukavuusalueellaan, vaan tutkii ja tutustuu ajan ilmiöihin ja ennen kaikkea ihmisiin. Introverteille riittänee lähteeksi kirjallisuus. Markkinoinnin suunnittelija on kuitenkin lajina tarpeeksi lähellä ihmistä, että tämän pitäisi ainakin teoriassa onnistua.
Me markkinoinnin suunnittelijat olemme hitaita. Markkinoinnin kuumimmat trendit näyttävät edelleen liittyvän sosiaaliseen mediaan. Silti tuntuu, että olemme aina askeleen myöhässä. Juurihan me opimme, kuinka Facebookissa ja Instagramissa mainostetaan. Vastavetona teinit, nuo brändejä imevät sienet, siirtyivät Snapchattiin.
Ratkaisu:
Me markkinoinnin suunnittelijat olemme teineille sama asia kuin heidän vanhempansa. Kun me siirrymme laivaan, se tyhjenee. Meidän tylsät päivityksemme, epämuodikkaat filtterit, typerät kommenttimme ja markkinointiviestimme karkottavat teinit. Opetelkaa vaan, kuinka Snapchatissä mainostetaan. Olette jo myöhässä. Nyt tarvitaan uusia kanavia.
Sosiaalinen media on tehnyt ihmisistä oman elämänsä sankareita. Heitä kiinnostaa vain ja ainoastaan se, kuinka muut ihmiset näkevät heidät. Kuka enää kuuntelee markkinointiviestintää?
Ratkaisu:
Tehdään ihmisistä mainosvälineitä. Kukaan ei voi vastustaa ilmaista kamaa. Ilmaisesta kamasta tulee outo kiitollisvaikutus, jonka johdosta ihmiset alkavat postaamaan päivityksiä, joissa he käyttävät tai pitävät päällään heille annettua tuotetta. He ovat ihmismainostauluja. Joku kutsuu heitä ”brändilähettiläiksi”.
Egokatastrofi on termi, joka määrittää tämän kolumnin. Niin kuin ihmiset, myös yritykset kääntyvät liian helposti sisäänpäin. Objektiivinen näkemys voi löytyä ainoastaan, kun yritys oppii näkemään itsensä asiakkaansa silmin. Tämä todellinen samaistuminen asiakkaaseen tarkoittaa sitä, että yritys jakaa myös asiakkaan pelot, huolet ja epävarmuudet. Sivutuotteena prosessissa saattaa syntyä myös laajempi ymmärrys siitä, kuinka maailma toimii. Ja mikäs sen pelottavampaa!
Stay curious!