Mitä joisit toukkien kera?

20/06/2017

Kaikkihan hyönteisiä syövät, jos ei muuten niin tietämättään – suklaan mukana. On korkea aika testata, mikä juoma toimii hyönteissapuskan kera. Tässä mönkiäismaistiaiset à la Trust.

Suklaa, kahvi, kaakao. Pavuista valmistetuista elintarvikkeista hyönteisiä on liki mahdoton saada pois, ja myös viljan mukana voi vilkkujalka vilahtaa. Kaikki me puputamme väistämättä hieman hyönteisproteiinia.

Eikä sen meitä pitäisi juurikaan haitata, sillä suomalaisten uskotaan suhtautuvan positiivisesti hyönteisravintoon. Näin ainakin Hyönteiset ruokaketjussa -hankkeen kyselytutkimuksessa, jossa jopa 70 {9ce8c8468768f6eec423affe98738420dd32061f70c25b88bf9a9895e5a4b8b8} suomalaisista vastaajista ilmoitti olevansa kiinnostunut hyönteisruoasta.

Pienet jalanjäljet

Ravitsemuksen kannalta hyönteiset vaikuttavat loistavilta – proteiineja, hyviä rasvoja ja kivennäisaineita – ja tuotannon ekologinen jalanjälki on pikkuruinen perinteiseen lihantuotantoon verrattuna. Pari miljardia maapallolaista nauttii hyönteisiä maun tai ravintoaineiden vuoksi, mutta länsimaat nikottelevat.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n suositus on tuonut myötätuulta lainmuutoksille, jotka toisivat hyönteistuotteet ruokakaupan hyllyille. Tuskin siihen monta vuotta kuluu, joten mietitäänpä möttiäismenu valmiiksi.

Aloitetaan juomista! Trustin juomatestiin osallistui kolme ensikertalaista (Maria, Kaisa ja Johanna) ja yksi ötökkäkynnyksen jo ylittänyt (Marjut). Eri juomien kanssa maisteltiin kuivattuja silkkiperhosen toukkia kahtena makuvarianttina: suola ja tom yum.

 

 

Toukka & kuohuviini / Maria

Maria: ”En halua syödä niitä.”

Kaisa: ”Ne on kuule olleet kuolleita jo vuosia.”

Maria: ”No sepäs helpotti!”

Maria rohkaisee mielensä ja suureksi yllätyksekseen jää henkiin.

”Koska elän lähes fobiaa lähentelevässä suhteessa etenkin kaikenlaisiin toukkiin, maistaminen jännitti jo aamusta asti. Itse makuelämys ei liikahduttanut suuntaan tai toiseen. Rouskeita olivat. Ajatus oli todellisuutta kauhistuttavampi. Mikäpä kuohuviinin kanssa ei maistuisi.”

Toukka & vodka / Kaisa

Kaisa rouskuttaa rohkeasti.

”No ei tää nyt niin… Ihan sipsejä! Oho, mikä toi oli?”

Lopputuloksena Kaisa mainitsee, että maistellut toukat sopivat hyvin vodkan kanssa nautittaviksi pikkusuolaisiksi: ”Suolattu oli autenttisempi kuin tom yum.”

Toukka & maito / Marjut

”Maito pyöristi kivasti tom yumin liekkistä makua. Suolalla maustetulle toukalle maito oli liian platku makupari. Kuin olisi syönyt eilisiä popcorneja A-studiota katsellen.”

Toukka & tomaattimehu / Johanna

”Tomaattimehu sopii hyvin suolatun kanssa. Ei yhtään niin paha! Maistuu kylmältä tomaattikeitolta, jossa on suolattomia krutonkeja.”

”Tom yum on kuin itse grillaamaani kanaa. Pelkäsin koostumusta, mutta se ei ole paha. Jälkimaku on vähän… Uuh – tuolta keskeltä tulee jotain outoa…”

Jaa tämä artikkeli: