Keittiömestarin kanssa studiossa

08/09/2017

Saarioisten Foodservice-kehityspäälliköllä, keittiömestari Jouni Kannisella on vankka kokemus ruokakuvauksista. Siinäpä oikea mies kertomaan onnistuneen kuvauspäivän aineksista ja tiimin työnjaosta!

Jouni Kannisen periaate on selkeä: annoksen pitää olla ruokakuvassa sellainen, millaisena se oikeastikin ruokailijalle tarjotaan. Ilman tehosteita, aidon reseptiikan mukaisesti tehtynä. Kuvan tehtävä on tuoda esiin ruoan oma herkullisuus.

”Ruokaa syödään ravintolassakin ensimmäisenä silmillä. Annoksen pitää näyttää herkulliselta, niin että siitä aistii maun ja raaka-aineen”, Kanninen sanoo.

Suunnittele hyvin

Annoskuvan suunnittelu lähtee tuotteesta: mikä raaka-aine, lämmin vai kylmä, ravintolaan vai julkiselle puolelle… Jouni Kanninen tekee annoksista piirrokset. Selkeä visio helpottaa kokonaisuuden hahmottamista ja kuvaustyöskentelyä, vaikka kuvauksissa tehdäänkin aina pieniä viilauksia.

Kokonaisuuden visuaalisuudesta ja kuvan tunnelmasta vastaa Trust. AD tekee kuvaussuunnitelman aina tarpeen mukaan. Osa toimiston asiakkaista arvostaa yksityiskohtaisten kuvasuunnitelmien tekoa; osa haluaa kuulla vain suuret linjat. Suunnittelussa huomioidaan myös kuvien käyttö, sillä eri mediat vaativat kuvilta erilaisia asioita.

Reagoi ripeästi

”Joskus kuvasta tulee heti ensimmäisellä otolla parempi, kuin mitä on edes osannut ajatella”, Kanninen sanoo.
Joskus taas ennakkosuunnitelma ei kerta kaikkiaan toimi.

”Sen huomaa hämmästyttävän nopeasti, ensimmäisestä otosta. Silloin pitää nopeasti luopua näkemyksestä ja siirtyä seuraavaan annokseen. Kuvauksen loppuvaiheessa tehdään uusi yritys, kun on ehtinyt mielessä käsitellä ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.”

Tiiminä kuvan puolesta

Trustilla on kuvauksiin erilaisia toimintamalleja. Kuvaukset onnistuvat niin Trustin studiolla kuin muuallakin ja kuvaaja voi olla ulkopuolinen tai Trustin oma.

Saarioisten Foodservice-kuvauksia on järjestetty sekä Trustin studiolla että Saarioisilla, ja annokset valmistaa Jouni Kanninen. Kuvauksissa tiimillä – kokki, kuvaaja, AD – on omat roolinsa.

”Jokaisella on oma ruutunsa ja ydinosaamisensa. Jonkin verran ruudut menevät päällekkäin ja kuvauksissa pitääkin pystyä keskustelemaan”, Kanninen sanoo.

Yhdessä voidaan miettiä kuvakulmia, kattauksen kokonaisuutta ja vaikkapa millainen paistopinta pääkomponenttiin sopii.

Kannisen mukaan yhteistyö kuvauksissa sujuu erittäin hyvin.

”Trustin kuvauksissa on mukavan välitön fiilis. Silti ammatillinen osaaminen on kaiken aikaa läsnä.”

Jaa tämä artikkeli: